1
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
2
دانشجوی گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
10.30466/rip.2021.121134
چکیده
میوه توتفرنگی به خاطر تنفس و فعالیتهای متابولیکی بالا و آب زیاد در بافت به عنوان میوهای با دوام انباری پایین شناخته میشود. استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهی با خواص ضدقارچی و باکتریایی در افزایش عمرانباری و حفظ کیفیت محصولات، به عنوان روشی جدید در کشاورزی نوین مطرح میباشد. به منظور مطالعه اثر همزمان سه بخش برگ تازه، اسانس و روغن از چهار گیاه زنجبیل، نعناع فلفلی، رزماری و آویشن بر دوام انباری میوه توتفرنگی، آزمایشی در قالب طرح کرتهای کاملا تصادفی با 13 تیمار و سه تکرار انجام گردید. میوههای یک دست از مزرعه برداشت و در اسانس و روغن غوطه ور گردید و از برگها در کف ظرف استفاده شد و تا دو هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. نتایج نشان دادند که کاهش وزن میوه در سه تیمار برگ تازه رزماری، برگ تازه آویشن و روغن رزماری به طور معنیداری بیشتر از شاهد بود. سفتی بافت میوه در دو تیمار برگ تازه نعناع فلفلی و اسانس آویشن دارای برتری معنیداری نسبت به شاهد و بقیه تیمارها بودند. در فعالیت آنتیاکسیدانی کل، تنها تیمار برگ تازه نعناع فلفلی به طور معنیداری نسبت به شاهد و تمامی تیمارهای دیگر برتری داشت. میزان فنل کل در هیچ یک از تیمارها اختلاف معنیداری با شاهد نشان نداد. میزان آنتوسیانین در آب میوه توتفرنگی در تیمار برگ تازه نعناع فلفلی به طور معنیداری بیشتر از تمامی تیمارها بود. از آنجاییکه تیمار برگ تازه نعناع فلفلی موجب حفظ کیفیت ظاهری، طعم مطلوب و سفتی میوه و همچنین حداکثر فعالیت آنتیاکسیدانی و حداکثر میزان آنتوسیانین را بعد از دو هفته نشان داد، لذا بیانگر برتری کامل این تیمار در بین تیمارهای مورد بررسی در دوره پس از برداشت میباشد.