اثر کاربرد برخی مواد شیمیایی در شکست خواب جوانه ها، گلدهی و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط شور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

2 محقق مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد. ایران.

3 محقق مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

10.30466/rip.2023.54477.1258

چکیده

در پژوهش حاضر، اثر برخی ترکیبات شیمیایی در شکست خواب جوانه ­ها، گلدهی و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط شور (16/1 دسی­ زیمنس بر­متر) بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای بررسی شده شامل شاهد (کنترل)، غلظت‏ های مختلف روغن ولک (5/5، 6 و 7 درصد، روغن سویا (4، 5، 6 و 7 درصد)، روغن سویا 5 درصد + نیترات پتاسیم 0/5 درصد، روغن سویا 6 درصد + نیترات پتاسیم 0/5 درصد، روغن سویا 7 درصد + نیترات پتاسیم 0/5 درصد، روغن سویا 5 درصد + نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی­گرم در لیتر، روغن سویا 6 درصد + نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی­ گرم در لیتر و روغن سویا 7 درصد + نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی­گرم در لیتر بودند. بر اساس نتایج، یشترین پوکی (33/67 درصد)، بیشترین دانه دهان بست (44/04 درصد)، کمترین خندانی (55/96 درصد)، کمترین درصد تبدیل جوانه به خوشه (53/22 درصد)، کمترین میانگین تعداد دانه در هر خوشه (7/66)، کمترین میزان خشک‌میوه تولیدی در هر هکتار (904/2 کیلوگرم) در درختان شاهد مشاهده شد. کاربرد روغن ولک (5/5 درصد) موجب افزایش معنی ­دار عملکرد خشک‌میوه در هر هکتار شد. کارایی روغن سویا در ترکیب با نیترات پتاسیم و هورمون جیبرلیک اسید از روغن ولک بیشتر بود. استفاده از ترکیب ­های روغن سویا 6 درصد+ نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی­ گرم در لیتر و روغن سویا 7 درصد+ نیترات پتاسیم 0/5 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلی ­گرم در لیتر، به ترتیب موجب افزایش 67/92 و 79/77 درصد در عملکرد خشک میوه نسبت به روغن ولک 5/5 درصد (شاهد کشاورز) شدند. این ترکیبات از طریق افزایش درصد تبدیل جوانه به خوشه، افزایش میانگین تعداد دانه در هر خوشه و کاهش درصد پوکی موجب بهبود کمی و کیفی خشک میوه تولیدی شدند.

کلیدواژه‌ها