مروری بر جنبه‌های مختلف عارضه خشکیدگی خوشه خرما (Phoenix dactylifera L.) در ایران و استراتژی‌های کنترل آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. ایران.

2 دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. ایران.

10.30466/rip.2024.55113.1307

چکیده

چکیده
گیاه خرما ((Phoenix dactylifera L. یکی از محصولات باغی مهم و سودآور از لحاظ اقتصادی بوده و از نظر میزان تولید در رتبه پنجم کشور قرار دارد. عارضه خشکیدگی خوشه خرما یکی از مهمترین مشکلات تولید خرمای ایران می‌باشد و نگرانی‌هایی را در سطوح مختلف جامعه باغبانی کشور به وجود آورده است. این عارضه معمولاً در مرحله تبدیل خارک به رطب، در شرایط کاهش رطوبت و افزایش دما مشاهده می‌شود. روند خشکیدگی بدین صورت است که ابتدا میوه‏‌ها پژمرده و نوک محورخوشه‌چه‌ها خشک شده، سپس لکه‏ های قهوه‏ای رنگی روی آنها ظاهر می‏ گردد و بتدریج کل محور خوشه‌چه و میوه ‏ها خشکیده می‏ شوند. بررسی این عارضه بدلیل میزان اهمیتی که در کاهش عملکرد و کارایی اقتصادی صنعت خرما در جنوب کشور دارد، ضروری به نظر می‌رسد. با توجه به مطالعات صورت گرفته، تنک‌کردن میوه خرما، پوشش خوشه، تغذیه مناسب نخل با انواع کودهای آلی، شیمیایی و آمینوکلات‌ها، استفاده از برخی تنظیم‌کننده‌های رشد و ترکیباتی مثل ژل آلوئه‌ورا و پودر کائولین، همچنین استفاده از سوپرجاذب‌ها در کنار سایر روش‌های مدیریتی در کاهش خسارت عارضه خشکیدگی خوشه خرما موثر بوده‌اند. از آنجایی که مدیریت صحیح عارضه خشکیدگی خوشه خرما نیازمند بررسی دقیق پارامتر‌های دخیل در ایجاد آن و شناخت روش‌های صحیح کنترل آن می‌باشد، به همین منظور این مطالعه به بررسی جنبه‌های مختلف بروز این عارضه و راهکارهای مدیریتی جهت کاهش اثرات آن پرداخته است.

کلیدواژه‌ها